Hockeyförbundets tävlingschef reder ut

Hur många lag blir det i hockeyettan säsongen 21/22? Kan föreningen Hockeyettan bestämma vilka lag som deltar i serien hockeyettan? Vad händer om Karlskrona blir degraderade? Ja det är många heta frågor kring hockeyettan just nu, och den som är den som bäst kan svara på dom är ishockeyförbundets tävlingschef Olof Östblom.

Hur blir det med antalet lag i hockeyettan säsongen 21/22?

I dom preliminära bestämmelserna som ligger på hemsidan så ska det bli 40 lag i hockeyettan till säsongen 21/22, men det är preliminärt som läget är nu med anledning av Covid. Men utgångspunkten är att gå ner på lag och att det blir 40.

Vad är idén med minskningen?

Det har funnits en önskan från föreningen Hockeyettan att minska lagen för att öka den sportsliga kvalitén och konkurrensen. Vi har också genomfört en undersökning bland distrikten då de förordat en mindre minskning för att spetsa hockeyettan. Så både hockeyettan som organisation och distrikten förordar denna minskning och jag antar att de har pratat med klubbarna så det är väl förankrat.

I en artikel i gårdagens Hockeybladet så står det att lag som inte är med i föreningen hockeyettan inte får spela i hockeyettan, stämmer det?

Hockeyförbundet äger ansvaret för serierna och i tävlingsbestämmelserna paragraf 6:1 står det att alla lag ska vara med ska vara med i serieföreningen, men det har aldrig prövats. Ska det prövas så tas det först upp i tävlingsnämnden och sedan i förbundsstyrelsen, men det står att man ska vara med i serieföreningen.

En annan aktuell fråga är det här med att Karlskrona fått avslag på sin elitlicens, något som de överklagat. Hur går tankarna ifall det avslås och KHK ska spela i hockeyettan?

Jag vill börja med att slå fast att i dagsläget så är Karlskorna ett allsvenskt lag, så just nu är inget annat aktuellt än att de spelar i allsvenskan kommande säsong. Men vi måste tänka ett steg till och får de inte licens så kommer dom att beredas plats i södra ettan och då blir man 13 lag och då får man justera det på något sätt. Dessutom kommer det att saknas ett lag i östra ettan ifall Väsby tackar ja till att gå upp, det har dom flaggat för att de kommer att göra även om de inte har fått någon fråga om de vill, den kan de få först när det står klart att Karlskorna mister sin plats. Dels ska det alltså bort ett lag i södra och dels ska det in ett lag till i östra ettan. Men hur det ska lösas är något som tävlingsutskottet får ta, det är folk från förbundet, Hockeyettan och de fyra regionerna som deltar där.

Ett annat scenario som väl ingen önskar man som ändå kan bli aktuellt är att Karlskrona gfår i konkurs. Vad händer då?

Som du säger så är det ingen som hoppas på det och det finns heller inget beslut på hur man ska göra då, utan det är också en fråga för tävlingsutskottet om det blir aktuellt. Antingen kan man erbjuda ett lag plats i hockeyettan, och det kan bli till i vilken serie som helst, eller så får man spela med 11 lag i den östra ettan. Men det finns som sagt var inget beslut än, men det får vi ta upp om så blir fallet. Samtidigt sp är utgångspunkten är att det blir 4*10 lag i hockeyettan till säsongen 20/21 och då ska vi ändå spela bort 6 lag, så då får man fundera över nyttan av att flytta upp ett lag bara för en säsong, men det blir en fråga för tävlingsutskottet.

Till sist: Hittills så är ett preliminärt startdatum för hockeyettans satt till den 4/10, kan det bli ännu senare?

Ja allt är preliminärt när läget är som det är. Tillsammans med hockeyettan har vi tittat på en start den 4/10, men vi följer myndigheternas beslut och på vad som händer i omvärlden. Ambitionen nu är start den 4/10 men ändras situationen, det kan ju komma en andravåg till exempel, så kan det komma att ändras. Situationen vi har just nu är extremt speciell med stor osäkerhet, jag kan inte komma ihåg att idrotten någonsin levt med sådan osäkerhet, och i en sådan situation är det extra viktigt med samarbete och att lyssna på alla. Därför har Hockeyettan en plats i elitkommitén just nu för att stärka den demokratiska processen. Man måste ha en stor respekt för folkhälsan och då får ishockeyn komma i andra hand.

Lämna ett svar