De starkaste trupperna i västra ettan just nu

Även om klubbarna kommit olika långt i sina lagbyggen börjar man ändå kunna skönja hur de kommer att se ut när de är klara. Därför tänkte jag göra en tidig ranking över hur pass starka trupperna i västra ettan ser ut i förhållande till varandra just nu.

1. Borlänge

Kontrakterade spelare: 21 st (2 mv, 8 backar, 11 fw)

Borlänge kom tvåa i västra ettan förra säsongen och följde upp det med att komma tvåa i den norra allettan innan man åkte ut i playoff 2. Med andra ord hade man en riktigt stark trupp förra säsongen och man ser absolut inte svagare ut just nu, snarare tvärtom. Sportchefen Mattias Bergdal har kommit väldigt långt med sitt lagbygge, det är mer eller mindre klart, och även om man tappat några fina namn som Matej Galbavy, Philip Norberg och Jonas Halvarsson så tycker jag ersättarna ser ännu bättre ut. Stabile backen Jim Jakobs är tillbaka efter en ettårig sejour i Mariestad och kommer tillföra stabilitet i egen zon. Offensivt har man hittat fina förstärkningar från allsvenskan i form av Emil Lind (Södertälje) och Dennis Finn Olsson (Kristianstad).  Det gör att den sylvassa förstafemman med Patrik Elfsberg, Markus Persson och Jakob Thor, som lagets framgångar hängde på förra säsongen, lär kunna få välbehövlig backup med produktion också från en andrafemma med en hel del spets. I mål får man behålla genombrottsmannen Alexander Johansson och backsidan är också till stora delar intakt. Därmed så lär lagets slagkraft öka jämfört med föregående säsong.

2. Mariestad

Kontrakterade spelare: 21 st (2 mv, 8 backar,11 fw)

Mariestad vann den västra ettan, kom trea i den södra allettan och var fortfarande i spel när playoff 3 avbröts pga Corona i ett läge där man såg starkare ut än på hela säsongen egentligen. Inför den här säsongen verkar det dock som en stor del av det rutinerade gardet som ledde laget kommer lägga av. Det återstår bara två platser för sportchef Calle Johansson att fylla och fortfarande har inte trotjänare som Filip Thörnqvist, Linus Engqvist, Filip Engqvist, Eddie Davidsson, Oskar Norlöv, Douglas Lögdahl och Erik Olsson signat. Det är närmare 2000 matcher i klubben som tappas, om nu inte någon av dessa spelare tar någon av de sista platserna i truppen. Ersättarna är genomgående unga och oprövade och i nuläget är truppen hela 2½ år yngre än föregående säsong (21,45 jämfört med 24 år i snitt)! Men även om ersättarna är oprövade på seniornivå så ser de ändå väldigt intressanta ut. Backarna Simon Svensson och Fredrik Granberg har gjort det väldigt bra på juniornivå precis som centern Liam Nilsson och var eftertraktade också av allsvenska lag. Laget har också fått behålla några trotjänare i Johan Frick, Tobias Sandberg och Lukas Larsson, och samtliga av de unga talangerna i laget med allsvenska anbud på bordet valde ändå att stanna. Tobias Aronsson, Lukas Söderlund och Jesper Lindén är samtliga yttersta spets på hockeyettannivå. Just nu ser jag dock laget som något svagare än Borlänge, men bygget är å andra sidan inte klart än, två spetsforwards ska fortfarande in.

3. Grums

Kontrakterade spelare: 21 st (2 mv, 7 backar, 12 fw)

Grums har gått till allettan två säsonger i rad nu och även om det inte lett till något avancemang någon av säsongerna så börjar de ändå få en del rutin från spel på en högre nivå. Man har också trots begränsade resurser lyckats få behålla en stomme med spelare av bra klass, där givetvis Pelle Hedlund sticker ut, och dessutom fått in bra ersättare till de som ändå lämnat. Jesper Norbäck har en naturlig ersättare i Johan Mörnsjö medan Elias Olofsson kan ta upp Gustav Bågenviks lämnade målvaktsposition. Där har man också Martin Svedberg kvar som är i stort sett lika bra som Bågenvik. Det gör att laget egentligen står på plus minus noll när säsongen drar igång jämfört med förra säsongen, men det unga laget har dessutom fått ett års mer rutin vilket borde göra att de också kan ta steg framåt. Så med två bra målvakter, en backsida som lyckades hålla tätt också mot bra lag och med en Pelle Hedlund i en förstakedja som kan göra mål mot vilket lag som helst så ser det rätt bra ut för Grums att få till en tredje gången gillt vad gäller avancemang till allettan.

4. Forshaga

Kontrakterade spelare: 21 (2 mv, 8 backar, 11 fw)

Jag var en av många som haussade Forshaga inför förra säsongen, men det blev en riktig flopp för det stjärnfyllda laget då man slutade sjua i grundserien och trea i fortsättningsserien. Nu har man rensat ut ett helt gäng av namnkunniga spelare med sina bästa dagar bakom sig och istället tagit in yngre och hungrigare spelare, en strategi som nya tränaren Dennis Hall (anslöt i våras) efterlyst för att få in mer glöd i laget. Så även om man likt Mariestad ser ut att bli av med flera av sina gamla rävar, som Johan Erkgärds, Robin Sterner, Niclas Edman, Karl Pearson, Henrik Tång, Kimmy Skogland och Robert Thellberg, så kanske det ändå inte märks så mycket i form av slagkraft (precis som i Mariestads fall). Man har nämligen också fått in några riktigt bra ersättare i Anton Brandhammar, Oscar Olsson, André Fredriksson och framför allt riktigt vassa Viktor Lennartsson. Därtill ett helt gäng unga killar från J20 superelit som kommer sätta fart på de andra. Jag tror att föryngringen bara är av godo och att Forshaga säkert kommer att utmana om en allettanplats.

5. Skövde

 Kontrakterade spelare: 18 (1 mv, 5 backar, 12 fw)

Skövde gick till den södra allettan säsongen som gick men bommade där playoffspel då man kom nia. Det var ett stort kliv framåt jämfört med säsongen innan och det gör att föreningen andas optimism. Man har också försökt behålla så mycket av truppen som möjligt och lyckats bra med det, även om tappen av Jonas Nyman och Anton Brandhammars svider, medan Dennis Santesson ännu inte lämnat besked. Men spelare som poängkungen Alexander Henriksson, som gjorde sin klart bästa säsong, stannar, liksom überrutinerade Henrik Thegel, och (under säsongen anslutande) talangen Jesper Emanuelsson. Det borgar för en fortsatt bra offensiv, speciellt som Martin Olsson antagligen kan ersätta Jonas Nyman . Defensiven var den stora akkilleshälen och här är man ännu inte klar med bygget. Viktiga Adam Thilander stannar dock, och man skulle behöva ha in två backar till av bra klass för att avancera på denna lista.

6. Linden

Kontrakterade spelare: 22 (2 mv, 7 backar, 13 fw)

Linden som som nykomlingar länge utmanade om seriesegern i fortsättningsserien är så gott som klara med sitt lagbygge, det ska möjligen in någon spelare till. Förra säsongen var de säkert nöjda med och de ser faktiskt något vassare ut till denna. Man har fått behålla alla spelare man ville behålla, ja faktum är att det inte har hänt mycket i truppen alls. En liten uppgradering på målvaktssidan kan man dock se sedan man bytt målvakt med Surahammar, där Oliver Eriksson lämnat och Christoffer Hanning anslutit. Rikard Sundlöf och Hampus Wallin breddar forwardssidan på ett bra sätt och laget har därmed både bredd och viss spets, där Hugo Ollila imponerade under förra säsongen men också Linus Ageborg, Andres Staforelli och Oscar Pettersson är alltid farliga. Skulle kanske må bra av någon spetsback till dock för att ta sig in på en allettanplats.

7. Lindlöven

Kontrakterade spelare: 12 (1 mv, 4 backar, 7 fw)

Lindlöven avancerade till den norra allettan varifrån man för första gången någonsin lyckades ta sig vidare till playoffspel. Där åkte man dock ut i en jämn och tät matchserie mot slutspelslaget Visby. Framgången gjorde att spelarna blev attraktiva och man har tappat några vassa kort, framför allt André Dahlkvist och Anton Björkman kommer att saknas. Man blir också av med Moralånet Wilson Johansson som gjorde det bra de matcher han var med. Man har heller inte kommit så långt i lagbygget med bara 12 spelare kontrakterade. Men det finns spets bland de 12 vilket gör att de ändå kommer förhållandevis högt upp på denna ranking. Framför allt Alexander Kovalonok sticker ut som hela ettans fjärde bästa poänggörare, men också stortalangen, (offensivt skicklige) backen Jesper Broeng stannar. Man har också lyckats värva in offensivt starke Anton Toolanen från Boden och skicklige backen Mathias Linnarud. Lagbygget saknar ännu en hel del, men kommer det in spelare av hyfsad klass så kommer laget att stiga rätt bra i denna ranking.

8. Nyköping

Kontrakterade spelare: 16 (2 mv, 5 backar, 9 fw)

Nyköping var en stor flopp säsongen som gick och trots favoritskap så missade man allettan med bred marginal och inledde också fortsättningsserien tveksamt. Men efter tränarbyte såg det mycket bättre ut och laget vann fortsättningsettan och i playoffspelet gav man storfavoriterna Nybro fullt upp när man föll med flaggan i topp. Men storsatsningen man gjorde kostade på och till denna säsong har man fått släppa många av de spetsspelare man värvat in. Spelare som Andreas Maier, Oliver Ödman Hadzinikolic, Johan Mörnsjö, Oscar Malm, Adam Hirsch, Ludvig Martinsson, Sebastian Björnstad och Marcus Lindblom finns nu att finna i andra klubbar. Albin Ivarsson Hamberg valde dock att stanna, liksom Daniel Fahlström, Oscar Skiöld och Christian Axelsson, och det gör att det ändå finns en rutinerad stomme med bra klass. Till dessa har man adderat ett par intressanta nyförvärv i Adam Ojamäe och John Moberg och det gör att det inte ser helt pjåkigt ut offensivt. Backsidan är dock väldigt tunn för närvarande och där lär det behövs förstärkas rejält om man ska kunna utmana om en allettanplats.

9. Kumla

Kontrakterade spelare: 14 (2 mv, 5 backar, 7 fw)

Kumla slutade näst sist i grundserien säsongen som gick men klarade en femteplats i fortsättningsserien och därmed slapp man kvala sig kvar (vilket iofs alla lag gjorde iom Coronan avbröt allt spel). Till denna säsong så saknas ännu en hel del pusselbitar,visserligen har ingen viktig lämnat, men bland annat Henric Warman, Martin Eberhardsson och Daniel Lindberg har ännu inte skrivit på.  Men man har faktiskt fått in åtminstone två riktigt spännande nyförvärv i målvakten Jonathan Stålberg och forwarden Joakim Stjern Svensson. Där är två spelare med potential att slå igenom stort säsongen som kommer, och i kombination med spelare som Oliver Arle Östergren och Oscar Haglund så blir man inte ofarliga, även om det ska mycket till för att de ska ta en plats högt upp i tabellen.

10. Surahammar

Kontrakterade spelare: 19 (2 mv, 7 backar, 10 fw)

Surahammar kom sist i grundserien och sist i fortsättningsserien, med marginal, som vanligt de senaste åren. Det har gjort att klubben bestämt sig för att göra en riktig storstädning. På målvakts- och forwardssidan är det bara nytt (utöver talangen Marcus Wahlgren som kom tvåa i interna poängligan) och på backsidan har nyförvärv hittat in också. Bort med loosermentaliteten och in med unga och hungriga spelare med vinnarskalle har varit ledordet och man har också hittat några spännande namn. En intressant kvartett plockas in från Västerås J20, en väg som tidigare varit stängd, och Rasmus Sirugo från Mora är också en spännande talang. André Astley är en av få rutinerade som plockats in och kommer att vara viktig som ledare genom att visa hur hårt jobb som måste läggas ner. Men också Hampus Pettersson är en bra värvning med Sura-mått mätt. Kanske undviker Surahammar bottenplatsen i år?

11. Köping

Kontrakterade spelare: 18 (2 mv, 7 backar, 9 fw)

Köping kom tia i grundserien och fyra i fortsättningsserien och var aldrig nära att vare sig få kvala uppåt eller neråt egentligen. Men det var beigt, ingen som stack ut i positiv bemärkelse och det ser inte så mycket bättre ut med denna säsongs lagbygge. Man saknar dessutom signaturer från sina ledande spelare. Johan Eek har lämnat och Marcus Viitanen, Lars Jinghage och Lukas Gustavsson har ännu inte skrivit på. De behövs desperat och dessutom ytterligare spets för att inte laget ska stå inför ännu en medioker säsong, kanske till och med ännu värre. Intressanta J20-nyförvärvet Albin Bardh kan inte bära detta på egen hand.

12. Malung

Kontrakterade spelare: 8 (2 mv, 2 backar, 4 fw)

Malung kom nia i grundserien och sexa i fortsättningsserien, men slapp kvala sig kvar. Men frågan är om de hoppas på att Coronan ska fortsätta så man slipper kvala också kommande säsong, för än så länge ser lagbygget rent ut sagt väldigt svagt ut. Endast åtta spelare är under kontrakt och ingen av dom är en etablerad hockeyettanspelare. Två intressanta talanger finns det dock att lyfta fram i Niklas Sandberg Örnmarker och Sebastian Tellström Jovicic. Men de två kompisarna må vara talanger, men ett lag på egen hand gör de inte. Det måste en hel del till för att Malung ska lyfta från sistaplatsen.