Vad händer i Malung?

Borlänge har redan spikat sin trupp inför kommande säsong och många lag andra har kommit långt i sina lagbyggen. Men går man in på eliteprospects sida över Malung så lyser den helt tom. Inga tränare och inga spelare står att finna. Man kan ju undra vad som händer i Malung egentligen?  Vi bestämde oss för att ringa Malungs starke man ”Börs”-Erik Eriksson för att höra varför det varit så tyst från Malungshåll.

Vad säger du om er föregående säsong där ni i grundserien slutade på en niondeplats och i fortsättningsserien slutade sexa men kvalspelet neråt avbröts på grund av Corona?

Om vi ser till det idrottsliga kan vi inte vara nöjda, vi hade högre ambitioner. Vi hade ett års mer erfarenhet och trodde att det skulle gå bättre, men det var lite svajigt.

När ni efter säsongen analyserade vad som gick fel, vad kom ni fram till?

Det var en kombination naturligtvis men mycket berodde på att de som skulle bära laget inte kom upp i den nivå de kunde. Det kan ju bero på många orsaker, men vi hade kanske lite för många snöpliga förluster och det satte sig i huvudet på spelarna, och framför allt hade vi problem med målskyttet. Sedan ska man komma ihåg att vi tappade de två poängstarkaste killarna i Jonas Kapla och Patrick Eriksson, men vi värvade spelare som skulle ta deras roll men det kuggade inte i riktigt.

En som ändå måste sägas gjorde succé var Kristian Ferletak…

Ja det var ett oprövat kort som kom hit, men han gjorde verkligen rätt för sig när han väl lärde sig det svenska spelet. Han sa det att det var bättre nivå på hockeyettan än han förväntat sig, men han var viktig för oss. Han har högre ambitioner med sin hockey, han började hos oss men siktar att komma uppåt i seriesystemet. (Ferletak är klar för Kiruna IF, red anm)

Om vi istället riktar in fokus på kommande säsong så är det ett helt tomt papper du står med just nu om man kikar på eliteprospects, inga tränare och inga spelare. Hur är läget egentligen?

Vi var inte nöjda med ledarskapet säsongen som gick (Göran Tärnlund fick sparken under kvalspelet neråt, red anm) och då skulle vi göra en förändring. Det blev en kortsejour för de som klev in (Christer Olsson, Jonas Kapla och Patrick Eriksson), men det märktes att det kom ny energi in i gruppen, så det var lite snöpligt att säsongen avbröts. Efter det så har det varit mycket osäkerhet kring ekonomi för alla lag och vi kände att då vi är en flersektionsförening där hockeyn bara är en del och vi har ett ansvar gentemot alla medlemmar att sköta ekonomin. Sedan jobbar vi alltid med att få ha kvar stommen av Malungskillarna givetvis. Men anledningen till att det varit helt tyst är att vi ville lösa tränarfrågan först, och den är nu klar och han kommer att presenteras på onsdag då han vill avsluta med sin tidigare arbetsgivare först. Så det har lossnat och vi har flera kontrakt underskriva, men vi har sagt det att vi presenterar tränare först och fyller på med spelare sedan. Framför allt så är det som vanligt de äldre spelarna som är lite svårare att fånga, de vill gärna veta vilken tränar det blir. Men nu när tränaren blev klar har det löst upp många knutar. VI har också ett ekonomiskt dilemma i och med att vi inte vill riskera ekonomin, i och med Coronan. Dels påverkas våra partners negativt, det kan vara svårt för dom att motivera att sponsra samtidigt som man varslar folk, dels så blev det inget med svenska dansbandsveckan denna sommar, en vecka som ägs av Malungs IF till 100%. Det gör att vi missar våran största inkomstkälla och vi tappar 35% av våra totala intäkter. Det gör att vi har mindre pengar att erbjuda och då tar det också längre tid att förhandla med spelare.  

Vad är det för tränarprofil ni letar efter?

Vi känner att vi inte fått ut den utveckling vi vill ha hos våra unga killar. Många är under utveckling och då krävs det en hel del feedback och samtal med spelare och det är något vi sökt. Också att man vill utveckla sig som tränare är viktigt.  Så framför allt har vi sökt bra kommunikationsförmåga att leda en grupp,m,en också en tränare som kan ta kloka beslut.

Hur vill ni spela?

Om man ser till hur det sett ut under vår tid i ettan så har vi inte varit det spelförande laget utan fått anpassa oss utifrån motståndet och där vill vi kanske göra en förändring för att sätta vår egen spelidé. Sedan har vi gjort värvningar utifrån det spelet vår nya tränare vill spela.

Är det båda förlängningar och nyförvärv klara?

Ja vi har tolv spelare under kontrakt varav sex är nyförvärv. Bland annat kan jag avslöja att vårt målvaktspar är intakt. Det betyder att Isak Olsson, som kom förra säsongen, fortsätter tillsammans med vår juniormålvakt Emil Jansson. Vi har stort förtroende för dom, Peter Iversen, vår målvaktstränare ser att han har verktygen som krävs och tror att han kan ta kliv inför kommande säsong nu när han har ett års rutin. Så det känns bra.

Finns det några mer namn du kan avslöja?

Vi plockar upp fyra juniorer ur hockeygymnasiet. Det är ett långsiktigt mål att få upp 2-3 killar ur vår egen juniorverksamhet varje säsong och nu får de chansen efter att ha testat på det lite förra säsongen. Det är Leo Böris, född-01, Gabriel Lissel, född -00 och Viktor Olsson, – 00, det ät egna killar. Sedan målvakten Emil Jansson född -01 som gått hockeygym här men som ursprungligen kommer från Enköping. I övrigt får du återkomma på torsdag då vi presenterar resten som är klara.

Sex nyförvärv innebär det att ni gör en liten nystart?

Ja vi kände att vi har provat killar under två års tid och då kanske det är läge för lite nytt och detsamma killarna kanske känner, att det är dags att lämna för sin egen utvecklings skull. Men de som är kvar har aviserat att de är väldigt revanschsugna, de känner att de inte fått ut det de ville av säsongen. Alla ville utvecklas och siktar högre.

Vad är då ambitionen med kommande säsong?

Att vi ska sikta på en bättre placering, inget lag vill hamna i ett negativt kval. Sedan långsiktigt så är föreningens mål att bli ett stabilt hockeyettanlag. Det står fast, men nu har vi som sagt var åkt på en ekonomisk käftsmäll. Det betyder att vi kommer komma till spel med en lägre budget, men jag tror inte det kommer att påverka den idrottsliga prestationen.

Lämna ett svar