Så blev serieförslaget till

I en serie artiklar så har jag skildrat olika sidor av hur övergången från fyra till två hockeyettanserier upplevs. Häromsistens så var det Tyresö/Hanvikens ordförande som efterlyste att klubbarna skulle ha fått rösta om förslaget. Kmhockey.se kan nu med hjälp av en insatt berätta om hur och varför det blev två ettanserier. Källan önskar dock vara anonym, men detta är hens ord.

”Processen med serieomläggningen påbörjades i samband med Hockeyettans årsmöte inför säsongen. Man skulle göra om slutspelet, för att få bort kvalserien, men även ändra på serieupplägget till denna säsong för få ett mer hållbart system. Då hölls det en omröstning om hur många som ville ha kvar kvalserien, det var typ en förening medan resten inte ville ha kvar den. Så det var korrekt att det röstades om detta, men det var mest en tillfällighet. Sedan gjordes ett slutspel utifrån NHL-modell. Om det var bra eller dåligt får vi utvärdera utifrån intresset hos de som inte tittar jämnt, om vi vunnit ny publik eller inte. Men det har i alla fall gällt något hela tiden.

På årsmötet så ville man också utreda hur man spelar serien, att försöka hitta ett bättre sätt. Det gjordes i samband med Svenska ishockeyförbundet, där det bildades en sportgrupp där vi gjorde ett processarbete med workshops med alla föreningar. Alla erbjöds att delta, inte bara sporten, utan även ordförande, klubbchefer och ekonomiansvarig. Samtliga var med på workshops där de fick vara med och tycka till. Vi hade en arbetsgrupp där alla som ville vara med kunde vara med, de skulle ta fram ett förslag på nytt upplägg. Vi hade från början åtta förslag, som blev tre och ganska snart två. Därifrån kom man snabbt fram till att två serier var det bästa. Och det av flera anledningar:

* Det är gångbart på sikt. Man klarar att genomföra seriespelet även om något lag inte kommer till spel. Sedan hoppas man inte att det blir så, men vi såg ju hur det blev i år. Nu blir man mindre känslig.

* Efter det så var det frågan om att utveckla juniorer och kunna ha en långsiktighet för att ge juniorer chansen att spela. Med samma serie både före och efter jul så får du framförhållning så du vågar släppa fram juniorer. I söder har lagen behövt satsa på att gå all in för att nå allettan vissa säsonger. Så var det i år i den västra ettan, vilket gjorde att man satsar pengar man kanske inte har, och att man inte vågar lyfta upp egna juniorer.

* En tredje sak var långsiktighet vad gäller planering. Med kort framförhållning så får man betala mångdubbelt mer för biljetter än om man kan om man beställer dem långt i förväg. Ett norrlag betalade 4000 kr för en flygbiljett, en biljett som normalt kostar 1000 kr. Då blir det dyrare. Åker du två extra gånger som det blir nu kan du ändå spara pengar.

* En fjärde anledning var att man vill ha framförhållning för att kunna arrangera event och ragga matchsponsorer till matcherna. Med kort varsel så är det inte alltid lätt att arrangera saker eller få tag i sponsorer.

* En femte fördel är att man som spelare kan sprida ut dagar man behöver vara ledig över hela säsongen. Nu blir det väldigt mycket ledighet under våren, nu så blir det mer utspritt.  

* Det gör det också väldigt mycket lättare att budgetera när man vet vilken serie man kommer tillhöra under hela säsongen. Det blir en enorm skillnad i intäkter om du missar en alletta till exempel, nu så vet man på förhand kostnaderna man kommer ha och när man har dem.

* Höstarna innebar kortare resor, medan det blir längre resor under vårarna med systemet vi haft. Det gör att det blir svårt med kassaflödet, ofta med likviditetsbrist under våren.

Med detta sagt, det kommer att bli en kostnadsökning för många av klubbarna med detta förslag. Särskilt för östserien, som hade väldigt korta resor i jämförelse med övriga serier under hösten. De flesta lagen hade kortare resor totalt än en resa för Kiruna. Det är kanske inte heller rimligt.

En av grundfrågorna är att ska vi vara en förbundsserie eller regionalserie. Och det var unisont på årsmötet, alla ville vara en förbundsserie. Det går inte kapitalisera på en regional serie. Vad gäller att man inte fått tycka till om förslaget, alla föreningar har varit med under hela arbetet, så det hade gått alldeles utmärkt att komma med synpunkter då. Förslaget var klart i november, då kan jag tycka att det är konstigt att man kommer och har invändningar emot det nu i elfte timmen.

Sedan kommer det en annan aspekt. I södra så hyr man en buss, åker till match och åker hem. I norr så försöker man spela flera matcher på samma resa. Det gör att södra har högre kostnader för resor än om de gjort som norrlagen. Så sammantaget får de flesta lite dyrare resekostnader, ja. Men då kanske man får flytta om pengarna lite, ha lite lägre spelarbudget istället. Problemet är att i vissa klubbar, framför allt i östra, finns inget att fördela. Vissa större klubbar har mer spelarersättningar på en månad än östlag har för hela säsongen. Men även östra gruppens föreningar har varit med i arbetsgruppen. Det har varit en helt öppen process.

Sedan hade vi också ett uppdrag att även den måttligt intresserade supportern skulle förstå hur upplägget såg ut, veta vad är det som gäller. Det var därför förslaget med tre serier föll bort, hur tar man fram 16 lag från tre serier? Det finns en problematik med hur Sverige är utformat. I 80% av landet bor det 20% av invånarna, och då blir det svårt att få det helt rättvist. Kiruna med längst resor borde ha skrikit mest, men de skriker minst. Ett dilemma med fyra serier är att det inte skapar en enig liga utan fyra ligor som blir fyra nya efter jul, med toppen i allettan, med de sämre i vårserien, en serie som blir väldigt ointressant. Sedan novembermötet så har vi tagit upp detta överallt på mötena.

Till sist: En fråga som inte utretts är numerären, hur många lag ettan ska innehålla. Den var inte med i frågan, det krävs ett förbundsbeslut om. Vi kan råda över hur du spelar fram till slutspelet och i slutspelet. Hur många lag som får kvala upp och ner får man inte ändra på, det bestämmer förbundet.

En fråga: Hur spelas slutspelet?

– 1-6 går till slutspel, 7-10 spelar playin. De två sista två lagen får kvala sig kvar. Det kommer inte var några val, men det ska utvärderas, så det kan bli en förändring att man får välja. Det kommer fortsatt vara norr-slutspel för sig och söder-slutspel för sig, med en final mellan vinnaren i söder och vinnaren i norr. Anledningen till det är att det blir dyrare om man kör slutspel över hela landet.”

Lämna ett svar