Vad händer nu?

Visst har jag varit offline långa stunder senaste åtta dagarna, men för mig är att följa hockeyettan en livsstil som man inte bara kan stänga av bara för man har semester. Och under bilandet från en plats till nästa så kan man passa på att rycka i lite trådar, prata med insatta och se till att skaffa sig information. Information som ger mig en rätt god bild av hur situationen i hockeyettan ser ut just nu, och då jag vet att det är många som undrar där ute i stugorna så tänkte jag försöka ge er så många svar jag bara kan.

Vad händer nu?

Ja just nu så händer det inte så mycket, för lagen som föll i licensprövningen har nu två veckor på sig att skriva ihop en överklagan om de så önskar. Det har Krif, Strömsbro och Kristianstad sagt att de ska göra, medan Bäcken sagt att de ska titta igenom saken. Efter de lämnat in överklagan så ska sedan överklagandenämnden (som är en annan nämnd än licensnämnden) göra sin bedömning innan något mer kan hända.

Kommer överklagandena gå igenom?

Det är givetvis omöjligt att svara på, men efter kontakt med insatt så kan jag ge besked att det är endast om det begåtts formaliafel som överklagandena kan gå igenom. Man kan med andra ord inte komma in med en, ny förbättrad handlingsplan och få igenom den, utan licensnämnden måste ha begått något formellt fel i sin bedömning för att överklagandet ska lyckas. Här bedömer jag att Strömsbro kanske har störst chans, då de är en alliansförening där nämnden (av det som framkommit) utgått från alliansens egna kapital, enligt reglerna ska det vara hockeysektionens kapital som ska bedömas endast. Men detta enbart en tolkning utifrån sett, då jag inte har sett licensnämndens underlag, så ta det med en stor nypa salt.

Får kvalserietreorna (och fyrorna) chansen att ersätta de degraderade lagen?

Jag har haft kontakt med alla treor, och utöver Grästorp så har ingen fått någon fråga ännu. Det tolkar jag som att man avvaktar överklagandena, alternativt att de inte kommer bli tillfrågade, men det håller jag för osannolikt.

Kommer Grästorp tacka ja?

Ja formellt så har man inte tackat ja, men man ska ha ett möte imorgon där det formella beskedet ska tas. Men oddsen för att de tackar ja är typ 1,01. De har ekonomin och har uttryckt en vilja att ta steget upp.

Vad händer med Forshaga och Pantern?

Forshaga och Pantern fick ju besked samtidigt med de andra fyra klubbarna att de fortsatt inte fått licens, utan att de är fortsatt under utredning.

I Forshagas fall handlar det bara om papper som ska in, föreningen har en god ekonomi och har gått ut till sina spelare att det finns absolut ingen risk att de inte kommer få licens.

För Pantern handlar det om att komma in med en trovärdig handlingsplan för att komma till rätta med sin ekonomiska situation. Men hade inte licensnämnden trott att de skulle kunna lösa det så hade de aldrig fått chansen att komplettera den. Därför så tror jag också att de kommer klara licensen.

Hur blir det med serieindelningen och spelschemat?

Serieindelningen kan inte göras förrän man vet vilka lag som kommer spela i ettan, och det kan man inte veta förrän överklagandena behandlats, samt att eventuella ersättningslag bestämt sig för att tacka ja. Det kommer med andra ord ta minst drygt två veckor, men ska ersättningslag in så har de ytterligare två veckor på sig att ge besked. Min gissning är dock att man sätter serieindelningen när besked om överklagandena kommit, och att de eventuella lag som sedan erbjuds en plats får en fast serie som de i så fall får plats i. Detta för att påskynda processen. Tackar de sedan nej så får serien spelas på kort om lag.

Finns det möjlighet till ett helt nytt seriegrepp?

Med de 36 lag som just nu är klara för spel i ettan (Grästorp inkluderat)  så kan man ju leka med tanken att det kan bli ett helt nytt seriegrepp, nämligen tre serier med tolv lag i varje. Är det kanske ett tänkbart alternativ? Ja det är det, men då måste Svenska Ishockeyförbundets tävlingsutskott besluta detta, och där har man fram till nu i alla fall rätt hårt hållit på att det ska vara fyra serier. Om det inte blir något mer lag som tillkommer så uppstår i så fall frågan om det ska vara 4 serier med 9 lag i varje, eller om det ska bli åtta lag i söder och norr och tio i väster och öster (med andra ord behålla lagens indelning och låta Grästorp ersätta Bäcken)? Men den frågan återstår ännu att få svar på, för mycket vatten hinner ännu rinna under broarna innan det blir aktuellt.  

Lämna ett svar